Hammaslaminaatit
Hammaslaminaateilla saadaan erittäin hyviä lopputuloksia esteettisessä hammashoidossa, ja niillä voidaan hoitaa etenkin hampaiden asento- ja värivirheitä. Laminaatit ovat myös erittäin nopea ja vaivaton hoitomuoto.
Hammaslaminaatti eli hammaskuori on hampaan päälle sementoitava, pääsääntöisesti keramiasta valmistettava ohut, kova kalvo. Laminaatilla voidaan korjata värivirheitä, suoristaa hammaskaarta yksittäisten hampaiden kohdalta ilman perinteisiä, pitkiä oikomishoitoja. Hammaslaminaateilla voidaan korjata hampaiden ulkonäköä ilman, että omaa tervettä hammaskudosta menetetään.
Esteettisen hammashoidon lisäksi hammaslaminaateilla voidaan hoitaa esimerkiksi vihlovia hampaita, mikäli vihlonta johtuu hampaan kiilteen kulumisesta tai hampaiden halkeilusta.
Hammaslaminaatin valmistus
Hammaslaminaattien valmistuksessa pyritään minimoimaan oman terveen hammaskudoksen menettäminen. Ennen hammaslaminaattien asentamista hampaasta poistetaan kaikki karioitunut hammaskudos sekä vanhat täyte-/paikkamateriaalit.
Hampaisto skannataan suuskannerilla, jotta saadaan tarkat kuvat hampaista suunnittelua varten hammasteknikoillemme. Hammaslaboratoriossa suunnitellaan sekä valmistetaan laminaatit. Kun laminaatit ovat valmistuneet, hammaslääkäri kiinnittää laminaatit muovisementillä hampaaseen. Hammaslaminaattien kiinnityksen jälkeen hammaslääkäri varmistaa hammaslaminaattien toimivuuden sekä esteettisyyden.
Usein laajempien kiinteiden proteettisten hoitojen suojaksi suositellaan esimerkiksi purentakiskoa öisin käytettäväksi rakenteiden lohkeamisen varalta, sillä keraamisten rakenteiden korjaaminen on työlästä.
Hyvin hoidettuna hammaslaminaatti voi kestää kymmeniä vuosia. Ajan kuluessa ien kuitenkin usein vetäytyy, jolloin hammaslaminaatin sauma saattaa paljastua. Kiinnityksessä käytettävä muovisementti pyritään aina kuitenkin valitsemaan niin, että se olisi väritykseltään mahdollisimman lähellä omaa hammasta, jolloin sauma ei välttämättä tule näkyviin, vaikka ienraja paljastuisikin vuosien varrella.
Hammaslaminaattien kestoon vaikuttaa ensisijaisesti myös hyvä suuhygienia ja hampaista huolehtiminen. Hampaiden puhdistukseen suositellaan käytettävän sähköhammasharjaa ja hammasvälit tulisi puhdistaa huolellisesti päivittäin. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat myös suositeltavia, oli hampaissa sitten keraamisia rakenteita tai ei.