Hermanni Kalliala
Hammaslääkäri
Reikä hampaassa voi tuntua esimerkiksi hampaiden vihlomisena tai hammassärkynä. Toisaalta hampaiden reikiintyminen ei välttämättä aiheuta mitään tuntemuksia ja näin karies pääseekiin etenemään varsin salakavalasti.
Hampaiden reikiintymisellä eli karioitumisella tarkoitetaan kiilteen ja hammasluun hajoamista. Poskihampaiden purupinnat, hammasvälit sekä ienrajat reikiintyvät kaikkein herkimmin, sillä näiden alueiden puhdistaminen kotona on usein haasteellista.
Ajanvaraus
Soittamalla: 03 231 0100
Reikä hampaassa saa alkunsa siitä, kun hampaiden pinnoille kertyneen plakin bakteerit pääsevät tuottamaan sokerista happoja, jotka liuottavat mineraaleja hampaan pinnalta. Kun happohyökkäyksiä kertyy monta ja hampaita ei puhdista plakista, hampaan pinta pehmenee ja hampaaseen alkaa kehittyä reikä.
Tyypillisesti terve suu kestää 4-6 happohyökkäystä päivässä. Jos hampaiden omahoidosta ei huolehdita ja happohyökkäyksiä kertyy päivittäin paljon, hampaan pinta alkaa pikkuhiljaa pehmetä. Ensin reikiintyy hampaan kiille, minkä jälkeen reikä etenee kiilteen alla olevaan hammasluuhun. Ellei reikää paikata ajoissa, lopulta reikä etenee hampaan ytimeen saakka.
Ilman asianmukaista hoitoa hoitamaton reikä voi johtaa hampaan tulehduksiin tai jopa hampaan menettämiseen.
Hampaiden reikiintyminen oireilee hyvinkin yksilöllisesti. Tyypillisesti karies aiheuttaa hampaassa seuraavanlaisia oireita:
Joskus reikä ei kuitenkaan anna itsestään mitään merkkejä, ja särkyä saattaa tulla vasta, kun syvä reikä hampaassa on edennyt hampaan hermoihin tai hammasluuhun asti. Jos hampaassa tuntuu kipua, suosittelemme varaamaan ajan hammaslääkärin vastaanotolle.
Hammaslääkäri tarkastaa hampaasi hammastarkastuksen yhteydessä ja mikäli hampaissa todetaan reikiintymistä, reiät hoidetaan yleensä paikkaamalla. Hampaan paikkaus tarkoittaa, että hammaslääkäri poistaa karieksen aiheuttaman pehmenneen osan hampaasta joko käsi-instrumenteilla tai poralla. Jäljelle jäänyt onkalo täytetään paikka-aineella ja muotoillaan omaan purentaan sopivaksi.
Mikäli reikä on ehtinyt edetä hampaan hermoon asti, hampaalle voidaan tehdä juurihoito. Mikäli hampaassa oleva reikä on kooltaan iso tai hyvin hankalassa paikassa, voi olla, ettei hammasta voida enää hoitaa paikkaushoidolla. Silloin jopa hampaan poisto saattaa olla paras ratkaisu.
Hampaan paikkaaminen ei aiheuta kipua. Paikattava alue puudutetaan hyvin aina ennen toimenpidettä, jotta hampaan paikkaaminen ei aiheuta tuntemuksia. Mikäli kärsit hammaslääkäripelosta, kerrothan siitä meille etukäteen. Jokainen asiakas hoidetaan meillä yksilönä ja heidän toiveitaan kuunnellen.
’’Kruunun ympäristö on rauhallinen ja tyylikäs. Hoidot ovat olleet nopeita enkä ole tuntenut kipua. Hoitojen aikana on mukava kuunnella taustamusiikkia.’’
Parhaiten ehkäiset reikiintymistä huolellisella hampaiden puhdistuksella, napostelun välttämisellä sekä säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä.
Huolimatta hyvästä hampaiden omahoidosta, joillekin ihmisille syntyy helpommin hampaisiin reikiä kuin toisille. Mutta mitä paremmin omahoito on kunnossa, sen paremmat mahdollisuudet on siihen, ettei reikiä pääsisi syntymään.
Ajanvaraus
Soittamalla: 03 231 0100
Hammaslääkäri
Hammaslääkäri
Hammaslääkäri