Varaa aika

Soita numeroon 03 231 0100

Varaa aika verkossa

’’Kokemukseni botuliinipistoshoidosta’’

’’Aloitin purentakiskon käytön noin viis vuotta sitten, sillä olin jo jonkin aikaa herännyt aamuisin leukakipuihin ja hampaiden herkkyyksiin purressa niitä koko yön yhteen. Hammaslääkäri kertoi tuo...

’’Aloitin purentakiskon käytön noin viis vuotta sitten, sillä olin jo jonkin aikaa herännyt aamuisin leukakipuihin ja hampaiden herkkyyksiin purressa niitä koko yön yhteen. Hammaslääkäri kertoi tuolloin myös poskihampaissa näkyvän kulumia ja halkeamalinjoja. Purentakisko auttoi yölliseen puremiseen, eikä aamuisia särkyjä enää esiintynyt niin paljoa. Minulla oli kuitenkin tapana jännittää huomaamattani leukoja ja purra hampaita voimakkaasti yhteen päiväsaikaankin, vaikkapa keskittyessäni johonkin. Kärsin tämän vuoksi vielä aika paljon päänsäryistä. Siispä päätin kokeilla, saisinko apua botuliinipistoshoidosta.

Ensimmäinen käynti hammaslääkärin kanssa oli arviointikäynti, jossa tunnusteltiin kipukohtia, tarkastettiin purentakiskon kunto sekä tietysti arvioitiin soveltuvuuteni hoitoon. Varasin ajan hammaslääkärin suosittelemaan suppeaan hoitoon, jossa pistoksia laitettaisiin sekä poskilihaksiin että ohimoille. Kasvoihin pistäminen kieltämättä jännitti, mutta esimerkiksi käsivarteen pistettäviin rokotuksiin verrattuna tuntemus oli huomattavasti pienempi. En todellakaan kokenut tarvetta pintapuudutteeseen. Pistoskohdat olivat saman päivän ajan koettaessa arat, ja pienen mustelmankin sain toiselle puolelle poskea. Muuten pystyin jatkamaan työpäivää normaaliin tapaan, enkä seuraavana päivänä enää tuntenut mihin tarkalleen oli pistetty. Sovimme hammaslääkärin kanssa ensimmäisestä hoitokerrasta kontrollin viikon päähän. Päivä päivältä leukani tuntui kevyemmältä, ja huomasin erityisesti päiväsaikaan, että hampaat eivät jatkuvasti koskettaneet toisiaan, leuat olivat siis rentoina.

Kontrollikäynnillä lisättiin botuliinipistoksia vielä kallon takaosiin, sillä pääkipuja vielä esiintyi. Nämä kalloon laitettavat pistokset eivät tuntuneet juuri miltään, tai sitten olin jo viime kerrasta karaistuneempi potilas. Kerroin hammaslääkärille pienistä “impulssimaisista” tuntemuksista poskissa ja ohimoilla, jotka hänen mukaansa kuuluivat asiaan.

Voimakkaimmillaan pistosten vaikutus tuntui kahden viikon jälkeen, jolloin sitkeämmän ruoan pureskelu oli työläämpää ja leuat tuntuivat erityisen jäykiltä suuta avatessa. Erityisesti leuan suhteen hoito on toiminut kohdallani hyvin. Lievistä päänsäryistä olen vielä ajoittain kärsinyt, mutta huomattavasti vähemmän. Botuliinin vaikutus häviää noin kolmen kuukauden jälkeen, mutta toivon, että pääsisin leukojen purentatavasta näin eroon. Tai sitten jatkan pistoshoitoa, sillä on ollut huojentavaa ja kirjaimellisesti rentouttavaa elää kevyin leuoin!’’
-Hanna